Cauze urgente


  Campanii de donare de sânge “Donează sânge, salvează vieți!”

La fiecare 3 secunde, o persoană are nevoie de sânge. Din păcate, în România există permanent un deficit de sânge.

Sub 2% dintre români donează sânge în timp ce media europeana este de 6%.   Marea masă a celor care donează sunt donatori ocazionali, care se mobilizează adesea în contextul tragediilor intens mediatizate, însă doar pe durata perioadei în care subiectul este comunicat de posturile de știri/tv. Un procent de numai 20% dintre aceștia devin donatori constanți, categoria cea mai importantă de donatori.

Pentru a atrage atenția asupra lipsei acute de sânge la nivelul județului Teleorman, filiala de Cruce Roșie Teleorman lansează campania de donare de sânge „Donează sânge, salvează vieți!”

De ce trebuie sa donez sânge?
Sângele sănătos salvează vieți. Refacerea periodică a rezervelor de sânge este o necesitate constanta deoarece sângele se poate conserva doar pentru o perioada limitată înainte de utilizare. Este necesar ca un număr suficient de persoane să doneze regulat pentru a garanta existenta permanentă a sângelui de fiecare dată și în toate locurile în care este necesar.

Cum poți deveni donator de sânge?
Vârsta cuprinsă între 18-60 ani
Greutate peste 50 kg
Să nu ai /fi avut următoarele boli:  hepatită (de orice tip), tuberculoză, sifilis, malarie, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Există vreun pericol?
NU. Nu uitați ca veți fi acceptat ca donator de sânge numai în cazul în care sunteți într-o bună formă fizică. Sănătatea și bunăstarea dumneavoastră sunt foarte importante pentru centrele de donare.
Acul și eprubeta utilizate pentru colectarea sângelui sunt furnizate în ambalaje sterilizate și de unică folosință astfel încât procesul sa fie cat mai sigur cu putință.

Donează sânge, salvează vieți!

 Persoanele vulnerabile din județul Teleorman au nevoie de alimente și produse igienico-sanitare!

Sunt peste 1700 de persoane vârstnice identificate ca fiind din categoria persoanelor vulnerabile ce pot fi ajutate!

Un pachet alimentar are 11-12kg și poate conține: 1l ulei, 1kg. zahar, 1kg. faina, 1kg orez, 1kg. mălai, 2 kg fasole, 3 conserve pate pasare si porc, 2 conserve de mazăre, 1 conserva pasta de tomate, 1 conserva fasole cu costiță, 2 conserve de sardine, 1 punga paste făinoase, 3 pachete de biscuiți. Valoarea unui pachet poate fi de 75-90 de lei, în funcție de preturile și marfa achiziționată.

Un pachet cu produse de igiena poate conține: pastă de dinți, periuță de dinți, săpun, șampon sau alte produse din aceeași categorie cu valoare totala de cca. 60 de lei.

  Poți contribui și tu la alinarea suferinței unui bătrân sau copil din cauza lipsurilor alimentare sau de igiena, prin alegerea uneia sau mai multor metode convenabile ție de ajutorare:

  • donarea sumei necesare pentru achiziția de pachete alimentare sau pachete cu produse de igienă;
  • redirecționarea din impozitul pe venit a 3,5% către Crucea Roșie Teleorman;
  • sponsorizarea cu 20% din impozitul pe profit în cazul persoanelor juridice;
  • donarea de timp prin înscrierea ca voluntar Crucea Roșie.